Οι τεχνολογίες εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας απαιτούν μια δεσμευτική, ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παραγωγή, διανομή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Και κατά την κατασκευή σπιτιών, οι σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας συνδυάζονται επανειλημμένα με καινοτομίες στον κατασκευαστικό τομέα, επειδή ένα σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του σπιτιού σε κρύο και για να το ψύξει σε ζεστό καιρό. Αυτό απαιτεί άμεσα την προγραμματισμένη χρήση ενεργειακά αποδοτικών υλικών. Επιπλέον, οι προσαρμοσμένες οικιακές προμήθειες θα καταστήσουν δυνατή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την πλήρη εξάλειψη του παραδοσιακού τύπου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας στις κατασκευές
Το καλύτερο παράδειγμα τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας στις κατασκευές μέχρι στιγμής είναι τα λεγόμενα «σπίτια εξοικονόμησης ενέργειας», όπου, ιδανικά, ο κλιματισμός διατηρείται το χειμώνα χωρίς συμβατική θέρμανση και το καλοκαίρι χωρίς θέρμανση.
Τέτοια κτίρια είναι επίσης γνωστά ως σπίτια μηδενικής ενέργειας, ανάλογα με την τεχνολογική παραλλαγή - "σπίτια μηδενικής ενέργειας" ή "παθητικά σπίτια".
Για να πλησιάσετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στα πρότυπα ενός τέτοιου σπιτιού, περιέχει:
- Εγκαταστήστε το δικό σας λεβητοστάσιο ή άλλη πηγή θερμότητας, συνδέστε συχνά αντλίες που επανακυκλοφορούν τη θερμότητα από τον αέρα εξαγωγής από τον αγωγό εξαερισμού, τη γεωθερμική ενέργεια ή τα λύματα,
- αντικαταστήστε μέρος της ηλιακής ενέργειας (συλλέκτης) και η άμεση ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται κατάλληλα σύμφωνα με την θερμική ισορροπία του κτιρίου συνδέοντας ημιδιαφανείς και ανακλαστικές κατασκευές,
- Χρησιμοποιούν σύγχρονα θερμομονωτικά υλικά, και αυτό ισχύει τόσο για οικοδομικά υλικά όσο και για συστήματα επικοινωνίας.
Η μέθοδος εξοικονόμησης ενέργειας που περιγράφεται παραπάνω προϋποθέτει ότι το κτίριο θα γίνει ο τελικός καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Ωστόσο, η δυνατότητα πλήρους μετάβασης σε μεμονωμένα συστήματα ενεργειακού εφοδιασμού θεωρείται τώρα ως μια καινοτόμος πρακτική όταν το ίδιο το κτίριο γίνεται "σταθμός παραγωγής ενέργειας" και αρχίζει να διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε άλλους καταναλωτές.
Αυτό είναι δυνατό, για παράδειγμα, μέσω της ευρείας χρήσης νανο-φωτοβολταϊκών κυττάρων, τα οποία θεωρούνται μια από τις πιο ελπιδοφόρες λύσεις. Στο Φράιμπουργκ, το τοπικό ηλιακό ινστιτούτο χρησιμοποιεί την περιοχή της πόλης ως ένα είδος "τόπου δοκιμών" για δοκιμές ηλιακής τεχνολογίας, εγκαθιστά ηλιακούς συλλέκτες στο γήπεδο, χτίζει ολόκληρα τέταρτα (58 κτίρια κατοικιών και ένα κτίριο γραφείων στα περίχωρα της πόλης) για Η νέα ιδέα των "ενεργών σπιτιών" "Το κύριο εμπόδιο στην ευρεία υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών είναι το υψηλό κόστος της βιομηχανικής σιλικόνης υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες (περίπου 450 $ / kg). Έχει αντικατασταθεί από τη νανοτεχνολογία και ένα ειδικό άνθρακα - φουλλερένιο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η αποδοτικότητά του είναι 2, 5 φορές χαμηλότερη από αυτήν των ηλιακών κυψελών πυριτίου.
Τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας στην καθημερινή ζωή
Η κύρια κατεύθυνση στη δημιουργία τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας στην καθημερινή ζωή είναι η ατομική ρύθμιση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω «έξυπνων» τεχνολογιών, ανάλογα με:
- προσωπικές συνήθειες κατοίκων και προτιμήσεις στο μικροκλίμα,
- την εποχή του έτους (ημέρα) κατά την οποία το "έξυπνο" σύστημα ξαναχτίζεται, ανάβει και με ποια ένταση πρέπει να λειτουργεί.
Για παράδειγμα, ένα αυτόματο σύστημα φωτισμού ανάβει το φως μόνο όταν χρειάζεται, το σβήνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ όταν ενεργοποιείται από έναν ήχο μέσω του ενσωματωμένου μικροφώνου. Εάν υπάρχει θόρυβος σε ακτίνα 5 μέτρων, μια λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας ανάβει αυτόματα, η οποία δεν σβήνει όταν κάποιος βρίσκεται στο δωμάτιο.
Αλλά μέχρι να κυριαρχήσουν αυτές οι «πνευματικές» καινοτομίες, οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση μεθόδων «προληπτικής εξοικονόμησης» ηλεκτρικής ενέργειας στην καθημερινή ζωή, όπως:
- Αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως με εξοικονόμηση ενέργειας (με μειωμένη κατανάλωση 5 έως 6 φορές) ή ακόμα και πιο οικονομικούς λαμπτήρες LED,
- τη μετατροπή σε οικιακές συσκευές μιας κατηγορίας υψηλής ενεργειακής απόδοσης (A-A +++), η οποία μπορεί να δείξει διαφορά 50% σε σύγκριση με τα ξεπερασμένα μοντέλα,
- Απενεργοποίηση συσκευών (συσκευών) σε κατάσταση αναμονής: τηλεοράσεις, μουσικά κέντρα και μαγνητόφωνα που εξακολουθούν να καταναλώνουν 3-10 W όταν είναι απενεργοποιημένα αλλά δεν είναι απενεργοποιημένα,
- Τερματισμός λειτουργίας ή θέση του υπολογιστή σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, η οποία "τρώει" 70-120 kW / h ανά μήνα στην εργασία όλο το εικοσιτετράωρο.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο ψυγείο, το οποίο συνιστάται:
- μην τοποθετείτε δίπλα στη σόμπα (αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 25-30%),
- μην γεμίσετε με φαγητό που δεν έχει κρυώσει ακόμη,
- αποτρέψτε το σχηματισμό ενός κενού στη σφραγίδα,
- Μην καλύπτετε το ψυγείο και μην ακουμπάτε την πλάτη σας στον τοίχο.
Η εισαγωγή τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό και δημοτικό τομέα μοιάζει με εναλλαγή σε μονάδες δίσκου με λειτουργίες βελτιστοποίησης ταχύτητας ανάλογα με το πραγματικό φορτίο, η οποία μπορεί να εξοικονομήσει έως και 50% ηλεκτρική ενέργεια όταν λειτουργούν ανελκυστήρες ή συστήματα εξαερισμού.